Wat onderscheidt leiders van elkaar?

Leiders zijn meer bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor het nemen van beslissingen die het welzijn van anderen beïnvloeden. In een nieuwe studie identificeerden onderzoekers van de Universiteit van Zürich de cognitieve en neurobiologische processen die van invloed zijn op de vraag of iemand eerder de leiding neemt of de besluitvorming delegeert. Op welke school moet ik mijn kind sturen? Moet ik het personeelsbestand in mijn bedrijf schalen? Moeten de soldaten vanavond een aanval uitvoeren of tot morgen wachten?

Ouders, bedrijfsleiders en generaals van het leger, evenals leraren en staatshoofden, hebben allemaal iets gemeen: ze moeten allemaal beslissingen nemen die niet alleen van invloed zijn op zichzelf, maar ook van invloed zijn op het welzijn van anderen. Soms worden de gevolgen gedragen door individuen, maar soms door hele organisaties of zelfs landen.

Verantwoordelijkheid

Afkeer maakt het verschil.
Onderzoekers van de afdeling Economie hebben onderzocht wat het is dat mensen met een hoog leiderschapsvermogen onderscheidt. In de studie, die net is gepubliceerd in het tijdschrift Science, identificeren en karakteriseren ze een gemeenschappelijk besluitvormingsproces dat volgers van leiders kan onderscheiden: afkeer van verantwoordelijkheidszin of de onwil om beslissingen te nemen die ook anderen beïnvloeden.

Gecontroleerde experimenten en beeldvorming van de hersenen.
In de studie konden leiders van groepen ofwel zelf een beslissing nemen of het aan de groep delegeren. Er werd een onderscheid gemaakt tussen ‘zelf‘-proeven, waarbij de beslissing alleen de besluitvormers zelf trof, en ‘groeps-proeven’, die gevolgen hadden voor de hele groep. De neurobiologische processen die plaatsvonden in de hersenen van de deelnemers terwijl ze de beslissingen namen, werden onderzocht met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI).

Mensen die verantwoordelijkheid nemen, hebben meer zekerheid nodig.
De wetenschappers testten verschillende algemene intuïtieve overtuigingen, zoals het idee dat individuen die minder bang zijn voor mogelijke verliezen of risico’s nemen, of die graag controle willen hebben, meer bereid zullen zijn verantwoordelijkheid te nemen voor anderen. Deze kenmerken verklaarden echter niet de verschillende mate van verantwoordelijkheidsaversie bij de deelnemers aan het onderzoek. In plaats daarvan ontdekten ze dat verantwoordelijkheidsaversie werd gedreven door een grotere behoefte aan zekerheid over de beste manier van handelen wanneer de beslissing ook een effect had op anderen. Deze verschuiving in de behoefte aan zekerheid was vooral te zien bij mensen met een sterke aversie tegen verantwoordelijkheid.

  • Waardeer je tijd – focus op taken met de meeste impact

  • Neem vrije tijd – besef dat altijd druk zijn een keuze is

  • Stop nooit met leren – wordt een meer vervuld persoon, de voordelen zijn enorm

  • Wees moedig – moed komt van binnenuit. Door moedig en dapper te zijn versterk je je zelfvertrouwen

Theoretisch concept voor verschillende leiderschapstypen.
“Omdat dit kader de verandering in de hoeveelheid zekerheid aangeeft die nodig is om een beslissing te nemen, en niet de algemene neiging van het individu om controle te krijgen, kan het verantwoordelijk zijn voor veel verschillende soorten leiderschap“, zegt hoofdauteur Micah Edelson.

“Dit kunnen autoritaire leiders zijn die zelf de meeste beslissingen nemen, en egalitaire leiders die vaak een groepsconsensus zoeken.”

Wil je op een efficiënte manier onderzoeken hoe dat zit in jouw bedrijf? Zie mindfull leiderschap en/of neem contact op.

Bron: Materiaal geleverd door de Universiteit van Zürich. Datum: 3 augustus 2018 Bron: Universiteit van Zürich Micah G. Edelson, Rafael Polania, Christian C. Ruff, Ernst Fehr, Todd A. Hare. Computationele en neurobiologische grondslagen van leiderschapsbeslissingen. Wetenschap, 2018; 361 (6401): eaat0036 DOI: 10.1126 / science.aat0036

Delen?!