“Veranderingen zijn net als de golven van de zee. Ze blijven komen.
Je kunt ze niet tegenhouden, maar je kunt er wel op leren surfen”

Stress / burnout / overspannenheid / omgaan met verandering / Covid issues etc.
Ieder mens is van nature continu aan verandering onderhevig. Van kleine veranderingen, zoals het grijzen van je haar tot grote als het verliezen van je baan, van een naaste of het bijna verliezen van jezelf. Door te leren om van de verandering je bondgenoot te maken en het een functie te geven in hetgeen je wilt bereiken, kunnen er enorme resultaten worden bereikt.

Verandering in jezelf

Feiten zijn er, hoe jij ermee omgaat is alles bepalend!

De beste verandering die je kunt doorvoeren is een verandering in jezelf, het persoonlijke. Wanneer je geëmotioneerd bent, is het alsof er iets dringends aan de hand is, of er een evenwicht is verstoord. Je zou er alles aan willen doen om weer in een evenwichtiger toestand te komen. Wanneer je bijvoorbeeld bang bent, dan bedenk je iets om die angst kwijt te raken en als je iemand mist, zul je misschien proberen die persoon op te bellen. Zo bevredig je je emotionele behoefte(n). Deze behoefte is natuurlijk persoonlijk. Niet iedereen reageert zoals jij op jouw lievelingsliedje, en niemand zal exact dezelfde nostalgische gevoelens hebben als jij wanneer je langs jouw oude school rijdt. Veel van onze emoties zijn nauw verwant aan onze persoonlijke ervaringen en gedachten.

Ons geheugen

De meeste theorieën over emoties houden rekening met de rol van ons geheugen en alle processen die daarin plaatsvinden zoals problemen oplossen, informatie verwerken en kennis opslaan. Deze processen dragen bij aan het creëren van onze mentale beelden.

Bijvoorbeeld: “Een persoon is alleen in huis. Buiten is het donker en de wind huilt. Plotseling worden voetstappen gehoord…”. Welke waarden worden er aan deze voetstappen toegekend, hoe voelt deze persoon zich? Nerveus? Onrustig? Of juist blij?

Wat ervaart deze persoon bij het geven van een presentatie? Of bij het onderhandelen, wanneer ze deze voetstappen weer hoort of er aan terug denkt?

Dat waarneming subjectief is en dat elke persoon op zijn of haar eigen manier gebeurtenissen verwerkt, is een gegeven. We bezitten vijf zintuigen waarmee we de buitenwereld registreren: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Aan de hand hiervan “coderen” we hetgeen we registreren en geven dat door aan onze hersenen. In de hersenen wordt de registratie omgezet in beelden, taal en gevoelens. Daarna begint het brein met een proces van interpretatie. Hierbij generaliseert, verandert en laat het brein verschillende delen van de informatie die het tot zich krijgt weg. De hersenen geven prioriteit aan bepaalde delen van de waargenomen informatie, onbewust wordt bepaald wat wel en wat niet van belang is. We kunnen er daarom ook van uitgaan dat hetgeen we in onze hersenen hebben opgeslagen per definitie subjectief is.

De in het geheugen opgeslagen weergaven van een gebeurtenis zullen bij een volgende vergelijkbare situatie direct worden opgeroepen. Op deze wijze ontstaat een koppeling tussen een eerdere ervaring en een nieuwe situatie. De weergave van de eerdere ervaring zal voor een groot deel bepalen hoe iemand zich in deze volgende situatie zal voelen en gedragen. De herinnering aan een slechte presentatie voor een grote groep zal bij iedere volgende opdracht spanning oproepen.

Covid 19, Corona

Wat heb jij in de afgelopen Covid 19 periode opgeslagen?
Het is nu al bekend dat velen met een enorme onrust de toekomst zien. Zich faalangstig voelen, stress ervaren en langzaam richting een burn-out drijven.

Tijdens de online coachings krijg jij de mogelijkheid om bij jezelf een wijziging in de innerlijke weergaven aan te brengen. Je zal in staat zijn om jouw eigen onbewuste processen die plaatsvinden te veranderen. Verandering in een dergelijk proces, maakt dat je weer in functie met je doel gaat handelen. Zodat je weer in volle vrijheid kan leven.

Alle oefeningen die je gaat doen zijn zeer resultaatgericht en voor iedereen toepasbaar.

Samen maken we het onzichtbare zichtbaar zodat je weer verbonden raakt met wie je bent en wil zijn.

  • Innerlijke weergave – focus op jouw innerlijke weergave voor de meeste impact

  • Evenwicht – jouw balans vinden en uitdagingen aangaan

  • Stop niet met leren – je bent oké en de voordelen zijn enorm

  • Wees moedig – neem contact op en versterk je zelfvertrouwen

Paul van der Velde / creative lifecoach

Ik werk met de laatste kennis van ons brein, emoties en gedrag en heb vanaf 1992 mijn eigen manier van werken ontwikkeld. Veelal in het bedrijfsleven en met jongeren.

Ik heb ervaring in het bedrijfsleven als directeur, general manager en verkoopleider. De afgelopen dertig jaar volgde ik diverse studies op het vlak van mentale ontwikkeling; Sience of mind, Neuro linguïstisch Programmeren en vele anderen. Deze studies zijn voor mij geen droge theorie maar vormen in het dagelijks leven een onderdeel van mijn persoonlijke levensstijl.

De jarenlange ervaring in het trainen en coachen van groepen en individuen heeft me geleerd dat niets hetzelfde is. Leerprocessen en het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling hebben mijn speciale aandachtsveld.

Internationaal gecertificeerd NLP trainer / Creative lifecoach / Positieve Psychologie / Overtuigingswerk / Science of Mind / Action Learning Foundation en daarnaast 30 jaar levenservaring.

Delen?!