Stress door werk en sociale interacties brengt voor vrouwen een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich mee.

Samenvatting

Volgens een nieuwe studie kan psychosociale stress bij vrouwen een significant hoger risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten geven. Meestal het gevolg van moeilijkheden bij het omgaan met uitdagende omgevingen. Blijkt uit een studie van onderzoekers van de Dornsife School of Public Health van de Drexel University, die onlangs in het Journal is gepubliceerd. van de American Heart Association.

HET HELE VERHAAL

De studie suggereert specifiek dat de effecten van werkdruk en sociale spanning op vrouwen een krachtig een-tweetje zijn. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 21% hoger risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten. Werkdruk treedt op wanneer een vrouw onvoldoende vermogen heeft op de werkplek om te reageren op de eisen en verwachtingen van het werk.

De studie toonde ook aan dat levensgebeurtenissen met veel stress, zoals het overlijden van een echtgenoot, echtscheiding fysiek of verbaal geweld, evenals sociale spanning, elk onafhankelijk verband hielden met een 12% en 9% hoger risico op coronaire hartziekte.

De Drexel-studie gebruikte gegevens van een landelijk representatieve steekproef van 80.825 postmenopauzale vrouwen uit de Women’s Health Initiative Observational Study, die deelnemers volgde van 1991 tot 2015, om betere methoden te vinden om kanker, hartaandoeningen en osteoporose bij vrouwen te voorkomen. In de huidige vervolgstudie evalueerden Drexel-onderzoekers het effect van psychosociale stress door werkdruk, stressvolle levensgebeurtenissen en sociale spanning en associaties tussen deze vormen van stress, op coronaire hartziekten.

Bijna 5% van de vrouwen ontwikkelde coronaire hartziekte tijdens het onderzoek. Aanpassend aan leeftijd, tijd op een baan en sociaaleconomische kenmerken, werden levensgebeurtenissen met hoge stress geassocieerd met een 12% verhoogd risico op coronaire hartziekten, en hoge sociale spanning was geassocieerd met een 9% verhoogd risico op coronaire hartziekten.

Coronaire hartziekte, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, treedt op als de slagaders van het hart vernauwd worden en niet voldoende zuurstofrijk bloed naar het hart kunnen brengen. Het laatste werk bouwt voort op eerdere studies die psychosociale stress koppelen aan coronaire hartziekten door erachter te komen hoe werkdruk en sociale belasting samenwerken om het ziekterisico te vergroten.

“De COVID-19-pandemie heeft de aanhoudende stress voor vrouwen aan het licht gebracht bij het balanceren van betaald werk en sociale stressoren. Het zou mooi zijn wanneer deze bevindingen een oproep zijn voor betere methoden om stress op de werkplek te monitoren en ons herinneren aan de dubbele last waarmee werkende vrouwen vaak worden geconfronteerd; werkplek en het werk als zorgverleners thuis.

De bevindingen zijn een kritische herinnering aan vrouwen en degenen die om hen geven en dat de dreiging van stress voor de menselijke gezondheid niet genegeerd mag worden.

Bron: Verenigingen van werkdruk, stressvolle levensgebeurtenissen en sociale spanning met coronaire hartziekte in de observatiestudie van het Women’s Health Initiative. Drexel University. Datum: 9 april 2021

Paul van der Velde / creative lifecoach

Wil jij van je stress af, niet meer overspannen zijn en van die vervelende gedachten afkomen?

Weer lekker in je vel zitten en positief in het leven staan?

Ik werk met de laatste kennis van ons brein, emoties en gedrag en heb vanaf 1992 mijn eigen manier van werken ontwikkeld.

Internationaal gecertificeerd NLP trainer & coach / Science of Mind / Overtuigingswerk
Positieve psychologie / 30 jaar levenservaring

Delen?!